majdmegeszlek

majdmegeszlek

Klasszik pite

2015. szeptember 10. - majdmegeszlek

A korábbi bejegyzésben említett tesólátogatásnak volt még bőven sütihozadéka, nem csak a muffinok. Grétinek eszébe jutott az az almáspite, amit egyszer már megsütöttem nekik, és nagyon megkívánta. Na igen, teljesen meg tudom érteni. Az az almáspite mennyei. De tényleg! Korábban már voltak kísérleteim pitetésztákkal, de Mautner Zsófiéhoz egyik sem volt fogható. Szóval azóta ha pitéről van szó, akkor előkapom ezt a receptet, és megtöltöm minden jóval, ami csak kéznél van. 

Az eredeti epres-almás-gyömbéres verziót még nem próbáltam, de sütöttem már körtés-gyömbérest, almás-gyömbérest, és ezt a klasszikus almás-fahéjasat, ami az abszolút kedvenc. Igazi vendégváró darab. Bár most a vendégek mi magunk voltunk.

A formázással néha még hadilábon állok, valahogy a szélét sosem tudom olyan igazán gusztusosra megcsinálni. Na de kit izgat ennyi szépséghiba, ha úgyis eltűnik két perc alatt az egész, nem?

Íme az eredmény:

almaspite1.jpg

A tésztához ezekre van szükség:

40 dkg liszt

Csipet só, természetesen

25 dkg hideg vaj, belemorzsolva, vagy nagylyukú reszelőn lereszelve

1,5 dcl jeges víz (tényleg fontos, hogy jeges legyen)

 

Az almás töltelékhez pedig ezekre:

1 kg alma, megpucolva, apróra vágva

15 dkg (barna)cukor 

2-3 tk fehéj

3,5 dkg étkezési keményítő

Elkészítés: a liszthez hozzáadom a vajat és elmorzsolom, de nem dolgozom túl. Jók azok a vajdarabkák benne. Ezután jöhet hozzá a jeges víz, amivel addig dolgozom csak, hogy épp összeálljon a tészta, amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszek. Nagyjából fél órát kell pihentetni, de ha megfeledkezünk róla és csak másnap vesszük elő, az sem probléma.

Miután kivettem a hűtőből, a tészta ¾-ét kinyújtom (vagy lisztezett felületen vagy két fólia között), és a formába helyezem, majd villával megszurkálom kicsit. És akkor mehet is rá a töltelék. (Én sosem szoktam előtte megpárolni az almát, mert bőven van ideje megpuhulni a sütőben.) Ha megtöltöttem a pitét, akkor a maradék tésztát pedig a hangulatomra bízom és formázok belőle valamit. Most épp szíves kiszúróval próbálkoztam, de a klasszikus kockás dizájn is nagyon vagány, pláne, ha még jól is van berácsozva. :-) 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm. 

 

almaspite2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://majdmegeszlek.blog.hu/api/trackback/id/tr187773084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása